vrijdag 19 juli 2013

midmaand uitdaging juli 2013

Aan mij de eer om de nieuwe uitdaging te verzinnen.

Voor deze midmaand uitdaging wil ik jullie een leuke techniek leren: stenciling en masking.
Ik gebruik op papier graag stencils en masks. Toen ik uitvond hoe ik hetzelfde effect digitaal kon creëren, was ik helemaal blij. Eerlijk is eerlijk, ik heb het niet zelf verzonnen, maar wel de techniek voor mijn eigen gemak aangepast. En die wil ik nu met jullie delen.

Eerst een beetje theorie over het verschil tussen een stencil en mask, want de twee worden veel door elkaar gebruikt.
Bij een stencil heb je het over een vorm die is opengelaten. Deze leg je op je achtergrond en daarna ga je met verf eroverheen werken. Op die manier komt de verf alleen op het opengelaten deel van het stencil op papier.
Bij een mask/masker is het juist andersom. Leg een mask op papier, bijvoorbeeld een hart of bloem. Daar ga je vervolgens verf over aanbrengen. Haal je het masker weg, dan is de figuur blanco gebleven, terwijl het gebied eromheen wel gekleurd is.

Voor deze uitleg ga ik werken met tekst. Ik werk zelf met Photoshop CS5. Maar ik probeer het zo basic mogelijk te houden, zodat het ook in de andere programma’s goed te volgen is. Dit is het voorbeeld dat ik met deze techniek heb gemaakt:


Maak een nieuw document aan. Plaats een achtergrond paper. Patroon of effen, dat maakt niet uit. Vervolgens maak je in een nieuwe laag een tekst. Niet te lang, één woord of één (hoofd)letter is voldoende. Ik heb in het voorbeeld mijn initiaal (A van Anja) gebruikt. Gebruik een wat groter, vetter lettertype in zwart, dat geeft het beste effect.
Dan maak ik een paar nieuwe lagen aan. En ik kies een paar leuke brushes uit, mooie penseelstreken, waterverf spetters of sprays. Per laag werk ik dan zoveel mogelijk met één kleur. Als ik er dan niet tevreden over ben, kan ik per laag de kleur en dekking aanpassen of misschien zelfs de laag verwijderen.
Dus selecteer een van de lege lagen, selecteer een brush, kleur en bepaal de transparantie en breng die dan op diverse plaatsen over de letters aan. Heb je een penseel gekozen, maak dan lange streken (oftewel, hou je muis ingedrukt terwijl je de brush verschuift). Bij een spray of spetter klik je steeds op een andere plek, dus niet slepen. Bedek niet de hele letter, je kan later altijd nog wat toevoegen.
Selecteer weer een lege laag voor een andere kleur, kies eventueel een andere brush en verf/spray/spetter weer over de letter. Herhaal dit een paar keer tot je tevreden bent.

Ga nu weer terug naar de tekstlaag. Kies het toverstafje, klik op (een van) de letters en selecteer zo de tekst. Nu kun je kiezen of je wil gaan voor een stencil of mask effect. Ik heb in mijn voorbeeld de letter als mask gebruikt. Maar ik had er ook voor kunnen kiezen om de sprayletter te behouden en de verf eromheen weg te halen.
Voor het mask effect laat je de selectie zoals die is, ga op een van de kleurlagen staan en wis de selectie. 
Wil je de letter als een stencil gebruiken, keer dan de selectie om (invert) voor je in de kleurlagen gaat wissen.
Als je dit in alle kleurlagen hebt gedaan, kun je ervoor kiezen om de tekstlaag te verwijderen of te verbergen. Ik vind het prettig om de tekstlaag te verbergen. Mocht ik dan later nog iets aan willen passen, heb ik de tekst altijd nog bij de hand.

Hopelijk is deze uitleg duidelijk. Ik wil er nog een echte tutorial van maken met screen shots, maar ik ben dit weekend thuisgekomen van vakantie. En dan weet je het wel… wassen, uitpakken, wassen, nog meer uitpakken en nog veel meer wassen. :whatever: Lukte dus niet meer voor het live gaan van de midmaand uitdaging.
Maar ik denk wel dat jullie hier mee vooruit kunnen.  En ik ben in de buurt om vragen te beantwoorden. Dus als iets niet duidelijk is, hoor ik het graag.

Voor de duidelijkheid, ik wil dat jullie voor deze uitdaging de mask/stencil techniek in je LO verwerken. Op welke manier mag je zelf bepalen, titel, elementen, achtergrond, leef je uit. Als ik maar duidelijk de techniek kan herkennen.
Plaats je layout in de galerie met het sleutelwoord midmaandjuli13. En plaats ook de LO in dit topic met een link naar de galerie. Dan kan iedereen makkelijk reageren op je layout.
Je hebt tijd om deel te nemen tot 15 augustus 2013 23:59u.
Overigens kan ik pas op dinsdag 20 augustus een winnaar kiezen, omdat ik van 15 tm 19 aug naar Lowlands ben. Aan de winnaar dan de schone taak om een uitdaging voor de midmaand van september te bedenken.

Veel plezier allemaal!!!
 
Frutselke 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten