maandag 30 april 2018

Project 2018, een update...

En toen... liep je ineens achter...

Door Anja Wens:


Toen werd het druk op het werk, druk met de kinderen en was het jaar een maand verder... 
Ja hoor, ook mij overkomt het. Ondanks alle goede bedoelingen en planning, loop je dan ineens achter met je album. Dat kan rot voelen, daar kun je van balen. Maar mijn advies: niet doen. 
Er zijn nu eenmaal weken dat je minder tijd hebt om aan je Project2018 te werken. Je kunt heel veel plannen, maar soms gaan de dagen net even anders. Leg je daarbij neer. Want als je jezelf op gaat zitten vreten, omdat je niet verder kunt, dan gaat de lol er ook vanaf. En dat is niet de bedoeling. Een jaaralbum bijhouden, moet je vooral doen omdat je het leuk vindt. Je moet er met plezier aan kunnen werken, zonder je schuldig te voelen als je wat achterstand oploopt.

Stel je hebt een paar weken niet aan je pagina's kunnen werken, wat kun je dan het beste doen? Bedenk eerst of je binnenkort wat extra tijd hebt om er wel aan te werken? 
Is dat zo, plan dan lekker een scrapdag in en werk je album bij. Kop koffie of thee erbij, favoriete muziek en aan de slag. Foto's uitzoeken, notities erbij nemen en de pagina's vullen.  Zo'n creatieve dag is meteen ook wat tijd voor jezelf. Geniet ervan en ontspan.
Nu zie ik een aantal van jullie denken: ja, was het maar zo makkelijk. Zo'n dag heb ik (voorlopig) niet. Dat begrijp ik heel goed, hoor. Met een baan, gezin, familie en sociale verplichtingen is het niet altijd vanzelfsprekend om zo'n scrapdag in te plannen. Geeft niks. Er zijn meer manieren om je achterstand in te halen.
Heb je geen inhaaldag, pak de draad dan weer op bij de huidige week. Laat de niet gescrapte overzichten even voor wat ze zijn. Als je dan de routine weer gevonden hebt, ga dan langzaam bijwerken. Heb je het overzicht van die week af, ga dan nog een kwartier of half uur door en werk aan een van de oudere overzichten. Begin bij de meest recente en werk terug naar waar je de draad bent kwijtgeraakt. 
Het heeft een psychologisch voordeel om van nieuw naar oud te werken. De af te werken overzichten worden er steeds minder, terwijl je van een kort naar lang geleden gaat. Zou je met bijwerken bij het oudste overzicht beginnen, dan blijf je voor je gevoel dezelfde achterstand houden. Want dat ene ingehaalde overzicht was van 4 weken terug. Maar als je bent bijgewerkt, is het volgende in te halen overzicht ook alweer van minstens vier weken terug. En dat kan demotiverend werken.

Scrap met plezier
Om een lang verhaal kort te maken. Er is altijd wel een moment in een jaar dat je een achterstand zult oplopen. Dat is helemaal niet erg. Wees niet te streng voor jezelf en accepteer dat dit bij het maken van een jaarboek hoort.  Een achterstand is altijd in te halen, zelfs al doe je dat pas volgend jaar. Ontspan en maak er geen 'moeten' van, je scrapt tenslotte voor het plezier en de creativiteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten